Izobraževanje za usposobljeno osebo za delo z mladimi s posebnimi potrebami

Prvi dan usposabljanja je za nami. Na izobraževanje se je prijavilo 15 kandidatov z različnih področij, ki jim bodo nova znanja prav prišla pri razumevanju specifik dela z mladimi s posebnimi potrebami, s tem pa bodo prispevali k vključevanju mladih s posebnimi potrebami v programe, kjer do sedaj niso še sodelovali.

Po uvodnih besedah direktorja Zavoda za šport Igorja Drakslerja, podpredsednika SK Alpetour Janeza Dekleve in Damjana Kojzeka v imenu OŠ Jela Janežiča, nam je osnove za delo z osebami s posebnimi potrebami (OPP) in osebami z motnjami v duševnem razvoju (OMDR) predstavila Irena Prašnikar. Spoznali smo zakonodajo, kategorizacije, značilnosti in se seznanili s terminologijo. Predavateljica je za slušatelje pripravila poseben izziv, ko je bilo potrebno z določeno omejenostjo rešiti praktičen problem, s čimer so slušatelji dobili občutek za drugačno razmišljanje in potrebo po postavitvi v vlogo osebe z motnjo.

Sledilo je zanimivo predavanje Jurija Marussiga o inkluziji OMDR v okolje. Gre za vključevanje OMDR, ki živijo med nami, morali pa bi živeti z nami. V primerjavi z državami, kjer je inkluzija dobro razvita, nas na tem področju v Sloveniji čaka še precej dela. Delček v inkluzijo bo, prepričani smo, predstavljal tudi naš projekt.

Za zaključek predavanj prvega dne sta nam Melita Toš in Ada Šturm predstavili psihološki, socialni, vedenjski in čustveni razvoj OMDR, zgodnjo diagnostiko, motivacijo in vključevanje staršev.

novice
Previous reading
Drugi dan usposabljanja zaključen
Next reading
Vabilo k prijavi v program usposabljanja